Je bekijkt nu Wat je moet weten voor je een detox kuur start

Wat je moet weten voor je een detox kuur start

Even wat minder aandacht besteed aan een gezonde levensstijl tijdens een stressvolle periode of de feestdagen, dus snel even detoxen? Het lijkt evident, maar een quick fix is nooit zonder risico’s. Is detoxen wel gezond en hoe pak je een detox kuur best aan? Health coach Roselien van Puur Naturel waarschuwt voor de gevaren van onbezonnen detoxen en tipt hoe je wel een gezonde boost aan je lichaam geeft.

Eerst wat over de natuurlijke detox processen

Eten, drinken, ademen, … Levensnoodzakelijk, maar ook toxisch, want bij elke hap, slok of inhalatie dringen schadelijke stoffen ons lichaam binnen. Gelukkig heeft ons lichaam een natuurlijke zuiveringsinstallatie om die toxines te verwerken.

Het lymfevatenstelsel, de galblaas, nieren en vooral de lever zijn de hoofdrolspelers in het natuurlijke ontgiftingsproces.

Van zodra er teveel toxines opstapelen in het lichaam, vervet de lever en komt het natuurlijke opkuisproces in het gedrang. De stofwisseling tussen suikers, eiwitten en vetten geraakt uit balans met alle gevolgen vandien. Denk maar aan energietekort, vetopstapeling, humeurschommelingen, enz…

Het detox basisprincipe

Een detox kuur heeft als doel om de natuurlijke herstel- en ontgiftingsprocessen te faciliteren en te versnellen. Daarvoor focus je op deze doelstellingen:

  1. Beperk de opname van nieuwe toxines tot een absoluut minimum.
    Vermijd boosdoeners zoals koffie, alcohol, tabak, vervuilde lucht, suikerrijke voeding, chemische voedingsingrediënten, bewaarmiddelen, transvetten, enz…
  2. Kies bewust voor gezonde voeding
    Smul van gezonde gerechten met verse groenten en fruit, vezels uit volle granen, volkoren producten, vitamine- en mineralenrijke voeding, enz…
  3. Houd een gezond bioritme aan met voldoende slaap en een minimum aan stress
    Stress en slaaptekort verhogen de productie van bepaalde hormonen (bv. cortisol en adrenaline) die zelf teveel toxines bevatten.
  4. Vul aan met supplementen die het natuurlijke ontgiftingsproces bevorderen

Gouden tips voor maximaal resultaat

Schol!

De nieren, gal en lever hebben voldoende vocht nodig om optimaal te functioneren en afvalstoffen via onze urine uit te scheiden. Voldoende drinken is dus een must. Idealiter neem je tot 2,5 liter vocht per dag op. Aangezien je dagelijkse portie al ongeveer 1 liter vocht bevat, is het aan jou om nog 1,5 liter per dag bij te drinken. Water blijft uiteraard de beste keuze.

Detox kuur water drinken

Korte detox kuren hebben geen zin

Na een korte detox kuur ervaar je doorgaans al meteen positieve effecten. Je voelt je heel snel energieker en fitter. Een goede zaak, maar er is ook een keerzijde. Van zodra je de detox kuur stopt, heb je eens zo veel goesting in ongezonde snacks. Bij de minste hap laat de negatieve impact (bv. vetopstapeling) zich veel sneller en uitgesprokener merken. Het is daarom verstandiger om niet plots met je detox behandeling te stoppen, maar ze stelselmatig af te bouwen.

In het ideale scenario plan je 2 keer per jaar een detox kuur in (voorjaar/najaar) en houd je die enkele weken vol. Houd je daarna een gezondere levensstijl gebaseerd op evenwicht tussen gezonde voeding, doordachte suppletie en voldoende beweging aan, dan heb je veel meer, beter én langer resultaat.

Zweten helpt

Het lichaam scheidt niet alleen gifstoffen af via urine, maar ook via de huid. Goed zweten tijdens een intensieve sportsessie of een sauna bezoek helpt het lymfevatensysteem om toxische stoffen uit je lichaam te duwen. Denk er wel aan om na het zweten voldoende te drinken om je lichaam opnieuw te hydrateren.

Maak de juiste keuze

Niet elke detox kuur is even gezond. Sommige detox formules met klei- en kalkgebaseerde ingrediënten bevatten lood en dat is schadelijk voor je lichaam. Andere detox concepten lijken meer op een crash dieet. Enkel groene sapjes drinken of bepaalde voedingssoorten volledig uit je dieet bannen is nooit een goed idee. Als je te weinig eet, heeft je lichaam te weinig energie ter beschikking om levensnoodzakelijke processen uit te voeren. Ook je natuurlijk metabolisme en bloedsuikerspiegel geraakt uit balans. Een slechte zaak voor je immuunsysteem, humeur, energiepeil én je figuur!

Kies daarom een gebalanceerde detox formule gebaseerd op natuurlijke ingrediënten die je wel kan combineren met een normaal dieet én kan volhouden!

Vraag detox advies bij Roselien

Meer weten over gezond detoxen en gezond afslanken? Stel al je vragen aan health coach Roselien en ontdek zelf hoe maatwerk advies en persoonlijke detox begeleiding het verschil maken.

Mis geen enkele tip of promotie

Twee kliks volstaan om je in te schrijven op de Puur Naturel nieuwsbrief. Daarna brengen we je als eerste op de hoogte van belangrijke nieuwtjes, acties en promoties.