Je bekijkt nu Jeugdpuistjes die niet verdwijnen… Welke acné behandeling werkt?

Jeugdpuistjes die niet verdwijnen… Welke acné behandeling werkt?

In de meeste gevallen is geduld de beste acné behandeling. Doorgaans verdwijnen de vervelende pukkeltjes vanzelf naarmate we ouder worden. Maar wat als die jeugdpuistjes niet weggaan? Wat kan je doen tegen acné bij volwassenen?

Het antwoord schuilt in een goed begrip van wat acné juist is en waarom de puistjes ontstaan. Skin coach Roselien van Puur Naturel vat de definitie van acné en de beste aanpak kristalhelder voor je samen.

Hoe ontstaat acné?

De poriën van onze huid bevatten smeerklieren die talg produceren. Deze relatief vette substantie werkt als een soort glijmiddel om de afvoer van dode huidcellen via de huidporiën te faciliteren. Bij overmatige talgproductie (“seborroe”) geraken de huidporiën echter verstopt met vervelende acné gevolgen.

Hormonale acné

Gewone acné (“acne vulgaris”) is het gevolg van buitensporige talgproductie ten gevolge van een onevenwichtige hormoonspiegel. Hormonen stimuleren namelijk de ontwikkeling van (talg)klieren. Net daarom komt acné vooral voor in de puberteit wanneer de productie van geslachtshormonen op volle toeren draait. Zowel bij mannen als bij vrouwen piekt net dan de testosteron aanmaak en daar zijn de talgklieren zeer gevoelig voor. Vandaar de courante term “jeugdpuistjes” én de verklaring waarom acné doorgaans vanzelf verdwijnt eens de hormoonspiegel terug stabiliseert.

Bij mannen stabiliseert de hormonale balans relatief snel, bij vrouwen blijft ze jarenlang schommelen. Denk maar aan menstruatie, zwangerschap en de overgang. Daarom blijven volwassen vrouwen gemiddeld langer en regelmatig met hormonale acné kampen.

Andere triggers en oorzaken van acné

Acné behandeling RainPharma producten

Hoe acné behandelen als de jeugdpuistjes niet verdwijnen?

Dit kan je zelf doen

Een acné behandeling die definitief geneest bestaat helaas niet. Gelukkig kan je acnéklachten wel aanzienlijk verminderen met enkele praktische tips:

Medische acné behandeling via arts

Deze tips tegen acné zijn volstrekt veilig en goed voor je huid. Blijf je alsnog met hardnekkige acné kampen, dan raadpleeg je best een gespecialiseerd huidarts. Die kan aangepaste acné behandeling voorschrijven zoals:

Genoeg van die vervelende puistjes?

De gediplomeerde skin coaches van Puur Naturel hebben nog veel meer praktische tips om je huid optimaal te verzorgen en huidklachten te verminderen. Kies voor een huidanalyse en persoonlijke tips op maat van jouw huidtype in onze advieswinkel in Lokeren.

Mis geen enkele tip of promotie

Twee kliks volstaan om je in te schrijven op de Puur Naturel nieuwsbrief. Daarna brengen we je als eerste op de hoogte van belangrijke nieuwtjes, acties en promoties.