Je bekijkt nu Over huidveroudering voorkomen en de onzin van collageen smeren

Over huidveroudering voorkomen en de onzin van collageen smeren

Huidveroudering stoppen is onmogelijk. Gelukkig kan je het verouderingsproces wel aanzienlijk vertragen. Vroegtijdige huidveroudering voorkomen is zelfs eenvoudiger dan je denkt, want de natuur doet het meeste werk. Jij moet enkel een handje helpen door slechte gewoontes te vermijden en het zelfherstellend vermogen van je huid maximaal te stimuleren. Huidcoach Roselien van Puur Naturel in Lokeren vat enkele weetjes over huidveroudering en praktische doe-het-zelf tip voor je samen.

Weet wat je smeert!

Als we de reclamespotjes mogen geloven, hoef je enkel peperdure crème te smeren voor een jonge en strakke huid. Niet helemaal onwaar, want hydraterende gezichtscrèmes hebben zeker nut, maar laat je aub niet vangen aan veelbelovende beloftes over collageen!

Wat is collageen en wat doet het?

Het bindweefsel van je middelste huidlaag (“dermis”) bestaat grotendeels uit collageen. Een lichaamseigen eiwit bestaande uit verschillende moleculen die samenwerken om de huid tegelijkertijd stevig en toch elastisch houden. Voor dat proces moet de collageen aanmaak (door fibroblasten) en de afbraak tot peptiden (door enzymen) wel in balans blijven.

 

Van zodra het lichaam meer collageen afbreekt dan aanmaakt, verslapt de huid en ontstaan er rimpels. Zowel erfelijke belasting als externe factoren kunnen dit proces bespoedigen. Bovendien vertraagt de collageen aanmaak van nature naarmate we ouder worden met ongeveer 1% per jaar. Het proces start al op 25-jarige leeftijd, maar de gevolgen laten zich pas vanaf het 35e levensjaar zien. De evenwichtige verhouding tussen aanmaak en afbraak staat bijgevolg permanent onder druk.

Waarom collageen smeren niet helpt

Huidveroudering tegengaan door collageencrèmes te smeren heeft geen enkele zin. Door de relatief grote celstructuur kunnen de collageenmolecules niet door de opperhuid dringen om in de middelste huidlaag te geraken. Je huid is bovendien niet voldoende waterdoorlatend om de crème te laten “intrekken”. Regen trekt toch ook niet in je huid?

Wat wel kan met collageen

Collageenhoudende gelaatscrèmes smeren brengt niets op, maar toch kan je zelf vroegtijdige huidveroudering voorkomen door het natuurlijke collageen proces te faciliteren. Daarvoor is een dubbele aanpak nodig:

Tips!

Hoe huidveroudering voorkomen zonder botox?

Kies de juiste huidproducten

Vervang chemische wondermiddeltjes door natuurlijke verzorgingsproducten en make-up afgestemd op jouw huidtype. Gebruik bij voorkeur een hydraterende gelaatscrème met actieve vitamine C bestanddelen en signaaltransductie peptiden.

i.am.klean cosmetica is 100% natuurlijk, vegan én hypoallergeen

Voedingssupplementen

Stimuleer de natuurlijke collageenaanmaak met biologische voedingssupplementen. Wij raden onder meer de RainPharma Super C Boost en de huidversterkende Ultra Omega 3 aan.

Veilige en natuurlijke suppletie

Detox

Ban boosdoeners zoals roken, uv-straling en stress en ontgift je lichaam. Een detoxkuur met antioxidanten verlaagt de weerstand door ongezonde (gif)stoffen en geeft huidverbeterende bestanddelen meer werkingsruimte.

All-in-one detox startersbox

Gezichtsmassage

Verbeter de bloeddoorstroming in je huid en de afvoer van overtollig vocht met een diepwerkende Gua Sha gezichtsmassage. Die werkt stress reducerend, energiebevorderend én huidverbeterend tegelijkertijd!

Gua Sha gezichtsmassage

Maatwerk werkt!

Elke huid is uniek. Na een persoonlijke huidtype bepaling selecteren we de beste huidverzorgingsproducten en aanpak voor jouw huid in onze advieswinkel in Lokeren.

Mis geen enkele tip of promotie

Twee kliks volstaan om je in te schrijven op de Puur Naturel nieuwsbrief. Daarna brengen we je als eerste op de hoogte van belangrijke nieuwtjes, acties en promoties.